Общество

Националната детска болница вече има устройствен план, първата копка е до шест месеца

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Националната детска болница вече има градоустройствен статут. Това е първата стъпка за реалното изграждане на такъв комплекс и българските деца да имат възможността да се лекуват в модерни условия. От Министерството на здравеопазването представиха и анализ за обезпечаване с кадри на бъдещата болница. Юлиян Стоянов с повече информация.

Националната детска болница в България все още е само на хартия, но вече има одобрен подробен устройствен план. 

 

За да започне едно строителство трябва да има подробен устройствен план. Няма да има проблем и компромиси при изграждането на детска болница, сграда където няма да правим компромиси. 

Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството

Здравният министър заяви, че теренът в Горна Баня е добър климат, има извор на минерална вода, който също може да бъде обособен.

 

На терен ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център, подземни паркинги. Ще се постараем болницата да бъде европейска.

д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

Но предстоят още  казуси за разрешаване, за да има адекватна педиатрична помощ и медицински персонал, особено за най-тежко болните деца.

 

Налага се да започнем обучение на различни категории медицински персонал… ние сме започнали с лекарския състав и има доста желаещи колеги и до момента изглежда че в бъдеше ще има достатъчен брой персонал.

д-р Благомир Здравков, директор на болница за детски болести „д-р Иван Митев“

И още - държавата се включва финансово за изграждане на детска болница в Бургас. Започва и строежът на детския комплекс в болница "Свети Георги" в Пловдив.

 

Изключително важно е детски комплекси в Бургас ще покрива целия югоизточен район на страната. Не можем да се ограничим само с един комплекс. 

д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

Казусът с двата частни имота на терена вече е разрешен. Сега Министерството на здравеопазването има ангажимента да ги разруши, тъй като нямат функционална стойност.