Общество

Парламентът повиши минималните осигуровки и парите за втората година майчинство

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. със 118 гласа „за“, 34 „против“ и 64 „въздържал се“. Той бе подкрепен само от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„БСП за България“ и „Има такъв народ“ гласуваха „против“, защото според тях бюджетът не е социален. „Възраждане“ и ДПС се въздържаха.

В началото на дебата министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че предложеният проект представя реалистична рамка за финансиране на държавното обществено осигуряване през 2023 г. "Проектобюджетът на ДОО е направен с мисъл за хората и е съобразен с финансовите възможности на държавата", посочи тя. 

19 милиарда лева за пенсии са заложени в разчетите. Това означава, че парите за най-възрастните ще се повишат с 12 на сто от първи юли. Така минималната пенсия ще е 523,04 лв. А максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на нивото от 2022 г. - 3400 лв.

От 1 август ще се повишат минималните осигурителни вноски със 70 лв. Така ще се изравнят с минималната заплата от 780 лв.

Втората година от майчинството отново ще се изравни с минималната заплата, считано от 1 януари тази година.