Политика

Възстановеният шеф на Сметната палата не бе допуснат да се върне. Отговорът - бил посетител (Обновена)

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор
Cvetan Cvetkov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Въпреки намерението му днес да се завърне на поста си като председател на Сметната палата, Цветан Цветков не успя да го стори, тъй като му бе забранен достъп до сградата със заповед на настоящия шеф Горица Грънчарова-Кожарева.

Цветков беше възстановен на длъжността с решение на Конституционния съд от миналия месец. Той смята заповедта на Кожарева за нищожна и обяви пред журналисти, че „ще потърси правата си по съдебен ред“. „Не могат да ме спрат да встъпя в длъжност. Решението на КС е много ясно – отменя освобождаването ми от парламента и го обявява за противозаконен акт“, допълни той.

Цветков обяви още, че е планирал първата му работа да бъде проверка „на потъналите в прокуратурата одитни доклади, свързани с "Автомагистрали" и "Монтажи", както и други неоповестени до момента, но също пратени на държавното обвинение“.

„Дали са образувани по тях досъдебни производства, дали са повдигнати обвинения срещу виновните лица, които според Сметната палата са установени, че са разходвали в ущърб на обществото значителни по размер публични ресурси", обясни Цветков.

По думите му „някой не иска да бъда допуснат в Сметната палата и да установим какво се е случило в шестте месеца, в които госпожа Грънчарова-Кожарева я е ръководила", каза още той.

Горица Кожарева пък заяви пред БНТ в понеделник, че има забавени одитни доклади по времето на Цветков за около 1 млрд. лв. Според него обаче, ако има забавяния по конкретни одити, отговорността е на заместниците му, сред които бе и самата Кожарева.

С излизането на решението на Конституционния съд на 22 юни тръгна юридически спор - трябва ли Народното събрание да ревизира акта си, с който през януари освободи шефа на Сметната палата. Това означава, че парламентът трябва да вземе ново решение за връщането му начело на институцията, тъй като решението на конституционните съдии няма възстановително действие.

В същото време управляващите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" откриха спешна процедура за избор на ръководства на три регулатора - Сметната палата, Българската народна банка (БНБ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Миналия петък - 7 юли, мнозинството в парламента прие решение за удължаване на срока за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата - до 12 юли включително. До избора на нов председател Горица Николова-Кожарева ще изпълнява функцията на шеф на одитния орган. 

"Цветков е само посетител на сградата"

По обед до медиите беше изпратено съобщение, в което се цитира именно решението на НС от 7 юли, с което се определя Горица Грънчарова-Кожарева да изпълнява правомощията на председател до избора на нов. "Това решение бе гласувано от 161 депутати, при присъстващи в залата 168, т.е. почти единодушно", се казва още в него.  

"С цел да се създадат условия за нормална работна обстановка, опазване на сигурността на служителите и посетителите и на основание член 2 от Инструкция за охраната и пропусквателния режим в административната сграда на Сметната палата, както и въз основа на две докладни записки от директора на дирекция „Сигурност“, в които се изразяват опасения, че е възможно да настъпят обстоятелства, пречещи на нормалния ритъм на работа, е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата", се посочва в съобщението.  

"Господин Цветан Цветков, във връзка с цитираното решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г., не е действащ председател на Сметната палата, а посетител. Затова не беше допуснат в сградата", аргументират се от одитния орган.