Euronews Сега

Бивш служител от Белия дом свидетелства за щурма на Капитолия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

За първи път бивш служител от Белия дом даде показания за щурма на Капитолия на изслушване в Конгреса на Съединените щати.

Касиди Хътчинсън каза, че Доналд Тръмп осъзнато е насочил поддръжниците си към сградата на американския Конгрес в опит да бъдат отменени резултатите от президентските избори през 2020 година. Както и че на 6 януари е наредил да бъдат премахнати детекторите за оръжия около Капитолия.

 

Чух разговор, в който президентът казва нещо от сорта на: "Знаете ли, не ме интересува, че имат оръжия. Не са тук, за да ме наранят. Затова махнете проклетите детектори, за да може хората ми да тръгнат към Капитолия оттук. Пуснете хората вътре. Махнете детекторите".

Касиди Хътчинсън, бивш служител в Белия дом

Хътчинсън разкри, че още преди 6 януари Тръмп и негови приближени са били наясно, че може да се стигне до насилие. Сред тях е бил и началникът на кабинета на президента.

 

Върнах се обратно в кабинета и видях Марк Медоус да седи на дивана. Ровеше в телефона си. Спомням си, че се облегнах на вратата и казах: "Марк, имах интересен разговор с Руди, явно поемаме към Капитолия." Той не вдигна поглед от телефона и каза, че се случват много неща и положението може да се влоши много на 6 януари.

Касиди Хътчинсън, бивш служител в Белия дом

Комисията в американския Конгреса се опитва да свърже бившия президент директно с атаката над Капитолия. Досега липсваха показания от човек, който може да разкаже от първо лице за нападението.