Общество

Синдикалист в администрацията: Експерти с няколко езика и тясна квалификация вземат под 1000 лв.

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Публично е оповестено, че в бюджета е заложено 10% увеличение на заплатите на служителите в администрацията, чиито възнаграждения не са увеличавани през миналата година, но ние няма как да проследим дали това наистина е така, тъй като в бюджета отсъстват второстепенните разпоредители с бюджетни средства.

Това каза председателят на синдиката на административните служители в КТ „Подкрепа“ Кремена Атанасова.

Дали това е така и дали за всички ще е 10% или за някои ще е 20-30% към момента не можем да кажем. Причината, която се опитват да ни лансират е 3% дефицит с цел влизане в еврозоната.

 

Ние не сме съгласни цената за всичко да бъде платена от българския работник.

Задължително трябва да има корекция на Закона за държавния бюджет не само по отношение на администрацията, но и по отношение на още няколко проблема – като отнемането на 100% дивидент от държавните предприятия и др.

Има администрации, чийто заплати от 2020 г. не са увеличавани. Ние не искаме увеличаване на заплатите в цялата държавна администрация с един и същи процент. Направили сме разчети и анализи и за някои, чиито заплати изостават искаме по-висок процент увеличение, докато за други, чиито заплати са нараснали през последните години – искаме по-нисък процент.

 

Най-ниски са заплатите в НСИ. Говорим за под 1000 лв. брутно възнаграждение за експерти с няколко чужди езика и изключително тясна квалификация. Техните заплати миналата година бяха увеличени с 11% и въпреки това в момента са 1000 лв.

Нормално ли е да кажем, че няма да увеличим тези възнаграждения, след като миналата година са били увеличени?

Друга ключова администрация с ниски заплати НОИ. В комисиите за защита на потребителите и досиетата също имаше стачки. Има и много други администрации с възнаграждения, които не отговарят на полагания труд.

Смятам, че още в утрешния ден ще има протестни акции на места в страната от служители на НОИ. През следващата седмица напрежението ще ескалира, ако не бъдат чути исканията на хората. Става въпрос за хиляди служители, много са недоволните и няма как да е по друг начин.

Единственото, което не ни достига е политическа воля и наличието на такава, политиците докато дискредитират работата на администрацията – ще е такъв обликът, които тя има.

Вижте цялото интервю във видеото.