Политика

Шпионският скандал: Вълна от реакции в Парламента след решението на премиера

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Отзоваването на руските дипломати не е повод за гордост и е бомба със закъснител. А едно следващо правителство ще трябва да вземе обратни мерки. Така заместник-председателят на Парламента Кристиян Вигенин коментира новината за отзоваването на 70 служители на руското посолство у нас.

 

Видимо е демонстрация, която е на път да застраши формирането на ново правителство, но което е по-важно е блокирането на отношенията ни с Руската федерация. Недопустимо е министър-председател в оставка, на когото видимо му остават още няколко дни на тази позиция да взима такива решения еднолично.

Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народното събрание

А от партията на Петков споделиха, че не са знаели предварително за решението на премиера.

 

Доверявам се, че това е правилното решение. Не знаех за това решение преди да бъде обявено по медиите.  

Димитър Гочев, ПП

С декларация от трибуната от „Възраждане „също осъдиха действията на Кирил Петков и ги определиха като еднолични.

 

Действията на премиера са грубо погазване на Конституцията, за което той носи лична отговорност. И ако бяхме правова държава с действащ независим главен прокурор, днес той щеше да поиска поставянето на Кирил Петков под запрещение. И попитаха кога ще дойде неговият ред да бъде изгонен от България.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“

Действията на премиера защити коалиционният им партньор "Демократична България".

 

Смятаме че това решение е закъсняло, но правилно. И ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това е „Възраждане“.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ

А за това си изказване лидерът на ДБ получи забележка от председателя на парламента.

От опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС се надяват действията на Петков да не са продиктувани от вътрешнополитическата ситуация.

 

Първо, не всички са дипломати, 43-ма са дипломатите. И второ - трябва да се уточни всички ли те наистина са извършвали шпионска дейност. На тези въпроси нямаме отговор.

Екатерина Захариева, ГЕРБ-СДС

Оказва се обаче, че ИТН са единствените запознати с намеренията на премиера в оставка.

 

Това не е новина за мен за тези дипломати, беше споделено пред нас още преди 2 месеца, докато бяхме в Украйна и тогава го питахме има ли адекватни аргументи - той каза супер е да ги изгоним, което ме навява на мисълта, че не мога да имам доверие на този човек.

Станислав Балабанов, ИТН

Отзоваването на 70 дипломати е рекорд - както за Европа, така и за Съединените щати. А според агенция ТАСС действията на България ще получат реципрочен отговор.