Добро Утро, Европа

Международни анализатори: Изненадващ ход на София по отношение на Москва

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Международният анализатор Владимир Чуков и председателят на Европейския институт за стратегически анализи Бранимир Ботев коментираха в ефира на „Евронюз България“ вчерашното решение на българските власти да изгонят 70 руски дипломати. Двамата се обединиха около тезата, че това е един изненадващ ход.

 

Това, което се случи вчера, беше изненадващо. Ще бъде интересно да разберем какви са мотивите.

Бранимир Ботев

отев припомни, че на 18 март тази година ние експулсирахме други 10 руски дипломати, а на 1 април – първия секретар на посолството.

Общо от ЕС са експулсирани 232 руски дипломата – от България са над една трета, посочва той и допълва, че към момента акредитираните дипломати на Руската федерация в България са само 40. Според него има неяснота в списъка.

Какво се е променило между 18 март и и сега, пита Бранимир Ботев?

 

Това беше един изненадващ ход. Това е водеща новина, не само в България. Най-голямата група руски дипломати, изгонени от страните от Балканския полуостров.

Владимир Чуков

Владимир Чуков пък обърна внимание на факта, че вчера Външно министерство излезе с аргументация защо постъпват по този начин, като се позовават на съответния член на Виенската конвенция. Трябва да има пропорционалност между дипломатическите мисии на две държави. Тази диспропорционалност беше отбелязана от премиера Кирил Петков. Очевидно това, което вчера той направи, не е чак толкова изненадващо, уточнява той.

Руските дипломати в София са над 100. Българските (в Москва) са под 10, отбелязва Чуков.

Повече вижте във видеото.