България

Милен Керемедчиев: Гоним руски дипломати, но не обезглавяваме мисията

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Даваме много силен знак с изгонването на 70 руски дипломати. Това е най-големият брой дипломати, които сме обявявали за персона нон грата в историята на българската дипломация.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

От друга страна посолството на Руската федерация е най-голямото в България. То се състои не само от дипломатическо представителство, а там има и търговско представителство, представителство на кметството на Москва, културни аташета, генерално консулство във Варна, т.е. наистина една голяма палитра от дипломати. Абсолютно нормално е да бъдат скрити под шапката на такива дипломати и хора, които работят за руските служби. 70 дипломата всъщност е почти половината от руските дипломати, които са тук – общо около 150, каза Керемедчиев.

 

Но всъщност изгонването на едни дипломати не означава, че те няма да бъдат заменени с други. В момента няма реципрочност между българските дипломати в Русия и руските в България. Руските са десетки пъти повече. Така че, ако наистина премиерът Петков иска да предприеме много сериозна офанзива, трябва да намали броя на дипломатите.

Милен Керемедчиев

Митрофанова обаче остава, а нейният изказ е изцяло извън дипломатическите норми. Само двама руски дипломати си позволяват такъв изказ в Европа – единият е г-жа Митрофанова, а другият е посланикът на Русия в Северна Македония, който дори стига още по-далеч като заявява, че разполага със списък с инакомислещи македонски политици и би го използвал. На тези двама дипломати им е позволено от приемащата страна да имат такъв речник. Заради коалиционния партньор БСП ние гоним едни дипломати, но не обезглавяваме мисията и основният ръководител на тази мисия продължава да бъде на мястото си, каза Керемедчиев.

По отношение на френското предложение, той коментира, че македонското "не" няма такова значение като българското "да", защото то означава, че е започнал процесът по стартиране на преговори. За мен драмата с РСМ е преекспонирана и от двете страни и определено се усеща чуждата намеса в създаването на този конфликт. И двете най-ярки опозиционни партии от двете страни на границата са обвинявани в много тесни връзки с Русия, каза Керемедчиев.

Изваждането на кирливи ризи показва, че България наистина изнася оръжия за Украйна и е изнасяла още от години назад. Пак заради коалиционния партньор БСП се крием и го правим задкулисно като така се облагодетелстват посредници, които печелят милиони на наш гръб. Така хем изнасяме оръжие и сме във вражеския списък на Русия, хем не сме в приятелския списък на Украйна и няма да извлечем никакви дивиденти, каза Керемедчиев.