Политика

България гони 70 руски дипломати (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

България гони 70 руски дипломати.

Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в парламента.

Той уточни, че това е станало благодарение на нашите служби. "Това не е агресия към руския народ. Когато чужди правителства се опитват да се намесват, ние имаме институции да се противопоставим", посочи Петков.
„Всеки, който работи срещу интересите на България ще бъде призоваван да си ходи обратно в страната, откъдето са дошли“, каза Петков.

В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да си замине обратно за Москва“, допълни премиерът в оставка. Той не разкри повече детайли по темата, защото били класифицирани.

ТАСС съобщи, че Русия ще отговори на екстрадацията. 

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, която бе началник на отдел "НАТО" в дирекция "Политика за сигурност" на министерството, извика на среща днес Митрофанова. Обяснено е било, че има решение на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация.

"Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", съобщи българското Министерство на външните работи. 

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Искането на България има две основания: 

- реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения; персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения

-  заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите.

Дейността им е "окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани".