Общество

Созополски села на протест заради разбити пътища

От Euronews България Euronews България

Жители на четири села от община Созопол излязоха на протест срещу състоянието на пътищата в района. Те блокираха движението към Южното Черноморие за почти час.

Хора от Веселие, Росен, Равна гора и Ясна поляна се събраха на протест заради състоянието на пътя, който ги свързва и който не е ремонтиран повече от 30 години.

 

Ние си изпотрошихме колите, аз спуках джанта, скъсах носач и щях да се пребия в дъжда. С 40 км след бензиностанция в Росен, джантата е в къщи не става за нищо. Взимат проби, парите са отпуснати, всичко е готова, ама всичко това е преди избори. След изборите забравят за нас.

Петко Иванов - жител на с. Веселие

Аз съм примерно водач на автобус и знам какво е два пъти когато ти изкочи възлгавницата и с 50 човека когато караш, това е доста опасно. Знаем че човешкия живот е най-важен и толкоз години мисля повече от 30 години да не се прави нищо, това е просто…

Иван Христов

Последното обещание за ремонт е само от преди седмица, когато кмета на община Созопол получава уверение, че предстои избор на изпълнител.

 

Поне аз имам такова уверение от страна на министъра на регионалното развитие. Беше така добър да ме приеме изключетелно бързо след моя анонс за среща. Отделно беше изпратен шефа на АПИ на место, и миналата неделя заедно с него сме обходили отсечката.

Тихомир Янакиев - кмет на Община Созопол

За ремонта вече били отделени и 68 млн. лв. 

“Поръчката е обявена на 16 септември 22 година и аз не мога да разбера кзащо в продължение на10 месеца по време на служебното правителство офертите не са отворени и не е обявен изпълнител”, казва депутатът Константин Бачийски.

Полицията обаче не разреши на протестиращите да блокират пътя с жива верига заради интензивния трафик по време на съботния ден и активния плажен сезон. Въпреки това 200 души обаче се качиха на автомобилите си и в бавно протестно автошествие все пак изразиха недоволството си. Задръстванията в посока Южното Черноморие продължиха за по-малко от час.