Политика

Адвокати: Политическата квота няма място във ВСС

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Според мен решението за отлагането на избора на нов главен прокурор беше правилно. Много се бързаше с премахването на Иван Гешев от поста. Създаде се усещането, че статуквото иска този състав на ВСС да избере нов главен прокурор.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria адв. Петромир Кънчев от Инициативата "Правосъдие за всеки".

 

Вчера беше избран и съдия, който ще разследва главния прокурор, общо взето нещата, които искаше Венецианската комисия. Така че в тази връзка България дава добри сигнали пред света, именно, че вече има механизъм за разследване и той дава някакви резултати.

адв. Петромир Кънчев

Слонът в магазина беше забелязан, защото едно такова явление като "Осемте джуджета" няма как да не е ясен знак на хората във ВСС. Защитната версия е когато някой бъде обвинен в нещо, той дава причините за това. Всички са знаели какво се е случвало в „Осемте джуджета“, но сега излиза наяве. Забелязвате ли обаче, че във ВСС започват да се случват добри неща, това каза и сегашният министър на правосъдието, че нещата са като в парламента. Проблемите идват от политическата квота. Където я има в повечето държави проблемите идват именно от нея. Дори сега се отваря дискусия дали трябва да бъдат юристи - трябва да бъдат. Господин Сарафов явно сега е гледал филма за "Осемте джуджета", но преди правосъдието и прокуратурата се ползваше като бухалка, един сайт с три букви пуска статия за някой, и веднага след това прокуратурата започва разследване срещу този, за който пише в статията, че е направил нещо. Новият главен прокурор трябва да бъде високо ерудиран човек с качества, който да проведе реформа в прокуратурата. Избран и от друг ВСС, а не от този състав, смята адв. Кънчев.

Това са много добри симптоми, очевидно една нелозунгува заявка, която върви в посоката, която е заявена, допълни колегата му адв. Димитър Марковски.

 

Всички колеги, които работим в Съдебната система знаем, че ВСС беше изключително политизиран орган. Моята теза е, че не трябва да има въобще парламентарна квота.

адв. Димитър Марковски

Парламентът много добре може да направи своя контрол чрез редовни парламентарни проверки и доклади. Така че присъствието на НС във ВСС не е добро. Това, че физически са били отделени главния прокурор и неговия заместник не е сериозно, че не са работили заедно и, че Сарафов не е знаел какво се е случвало. Това ми звучи наивно и детинско, дори и за непознатите хора. В принципен план и конкретно към г-н Гешев мисля, че неговата кариера в прокуратурата не е добра политическа заявка, с мотивите, че беше освободен заради нанесени щети именно на институцията, която оглавява. Той на практика като главен прокурор явно се е провалил. Новият главен прокурор трябва да е събирателен образ от професионални и човешки качества, смята адв. Димитър Марковски.

Вижте целия разговор във видеото.