Политика

ВСС спря избора на нов главен прокурор, ще чака Конституционния съд

От Euronews България Euronews България
Borislav Sarafov BGNES

Единодушно Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Това стана след едночасов дебат, предаде БГНЕС.

Присъстваха 18 от членовете на съвета, които първоначално се съгласиха тази тема да бъде първа точка от дневния им ред, а след това и да приемат изчакването до произнасяне на КС.

Снощи депутатите от правната комисия приеха декларация - призив в същия смисъл. 

КС бе сезиран от вече бившия прокурор Иван Гешев, който пожела да бъдат обявени за противоконституционни законовите текстове, които въведоха механизма за разследване на първия обвинител, както и възможността той да бъде отстранен с 13 гласа от членовете на ВСС. 

По-рано единодушно с 18 гласа “за” бе решено временно изпълняващият длъжността Борислав Сарафов да бъде изслушан за случая “Осемте джуджета”, както и по отношение на упражняван натиск и влияние върху членове на Висшия съдебен съвет, инициирали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Пленумът на ВСС единодушно реши да изслуша Андрей Янкулов от “Антикорупционния фонд“ по време на разглеждането на втората точка от дневния ред на Пленума на ВСС, а именно по случая „Осемте джуджета“.