Политика

ГЕРБ-СДС предлагат Димитър Радев за шеф на БНБ

От Euronews България Euronews България
Dimitar Radev BNB Снимка: БГНЕС, архив

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка. Информацията е от интернет страницата на Народното събрание.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

Според вносителите, в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. На 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ, заедно с тогавашния финансовия министър Владислав Горанов, изпращат писмо за намерението на България да се присъедини към ERM II и Банковия съюз. От ГЕРБ-СДС смятат, че Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ. 

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на БНБ е на Любомир Христов. Номинацията е на „Възраждане“.