Икономика

И ПП-ДБ излиза с номинация за управител на БНБ

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev BGNES (2)

Готов е проектобюджетът за настоящата година, съобщи финансовият министър Асен Василев. Законопроектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане най-късно утре сутрин, предаде БНР. "Дългът като процент от БВП тази година остава на същите нива като миналата година, които са малко по-ниски от 2021 г. Що се отнася до 2024-2025 г. там са заложени много големи капиталови разходи, съответно има леко нарастване на дълга, но това ще се случи, само ако се случат въпросните капиталови разходи", посочи Василев.

В отговор на въпрос той каза, че "Продължаваме промяната" ще имат своя номинация за управител на БНБ. "Ще имаме номинация за гуверньор на БНБ, ще се опитаме да намерим фигура, която има висок статут в индустрията", обясни финансовият министър.

От ГЕРБ вече заявиха, че ще предложат втори мандат за настоящия управител на БНБ Димитър Радев.

Според Василев обаче по време на мандата му е допуснато забавяне по отношение на присъединяването към еврозоната.

Миналата седмица парламентът откри съкратена процедура за номиниране на кандидати за управител на банката.

Асен Василев обяви, че на него ГЕРБ не са му предлагали експерти, които да станат част от екипа му. Относно коментар на думите на премиера Николай Денков, че от ГЕРБ са му предлагали кадри с повдигнати обвинения, Василев заяви:"Може би към него са предлагани такива кандидатури, но той трябва да ви каже, тъй като аз не участвам в този процес".

Запитан как се правят назначенията от правителството, Василев отговори: "Всички назначения в правителството се случват по законния начин. Ако са от компетентността на МС, се случват с решение на МС. Ако са от компетентността на съответните министри, се случват с решение на съответните министри, ако са от компетентността, се случват с негов подпис".