Политика

Депутатите откриха съкратени процедури за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК

От Euronews България Euronews България
NS BGNES (1) Снимка: БГНЕС

В отсъствието на депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" от пленарната зала народните представители приеха ускорена едноседмична процедура за смяна на ръководствата на три ключови институции – БНБ, Сметната палата и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решенията минаха основно с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС, но за някои от позициите имаше подкрепа и от страна на БСП и „Възраждане“.

Правилата за избор на шефове на трите институции минаха вчера на заседание на ресорните парламентарни комисии, а днес бяха включени извънредно в дневния ред на НС.
Всъщност рокадите станаха публично „ябълката на раздора“ между управляващите коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Срокът за номиниране на управител на БНБ е 14 дни, на Сметната палата е 7 дни, а за управител на НЗОК – 5 дни. След това предложените кандидати трябва да бъдат изслушани, а впоследствие и гласувани.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че коалицията ще предложи за нов мандат действащия управител на БНБ Димитър Радев. Той остана на поста след два неуспешни опита да бъде избран нов управител на финансовата институция преди около година.