Европа

Какво ни каза Еврокомисията с доклада за върховенството на закона (Обобщение)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

България и Румъния имат още какво да направят в съдебната система според годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС. Общо шест препоръки бяха отправени към страната ни. 

България продължава да има проблем с дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет, политическото влияние над съвета, както и при определянето на неговия състав.

 

Определено обсъждахме доста нещата с органите за реформата на правосъдието, но също така знаем, че политическата ситуация в държавата е много сложна. Ако постоянно провеждате избори, е много трудно да се приемат закони и да се приложат, да се приемат реформи от парламента.  Продължаваме да настояваме за много реформи. Надявам се, че с новата политическа ситуация ще бъде по-лесно.

Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието

В доклада се споменава и отстраняването на Иван Гешев, без да се коментира. Но е подчертано, че гласуването в Пленума на ВСС показва каква важна роля играе главният прокурор. Страната ни е постигнала напредък по въпроса с конкурсите за повишаване на съдии и за избягване на дългосрочното им командироване.

Напредък няма за окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта. Но се отчита известен напредък при мерките срещу корупцията в администрацията, включително в полицията и съдебната власт. Все още липсват мерки за осигуряване на почтеност на висшите служители в администрацията.

"Последни стъпки” се предприемат за окончателното премахване на мониторинга над България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, който е в сила след приемането на двете страни в Европейския съюз през 2007 г.

 

Това е последният етап, който беше стартиран днес. Комисията информира съвета. Изпратихме писмо и също така парламента за своето намерение да приключи с механизма си за Румъния и България, който ще бъде изцяло заменен от годишния цикъл за върховенството на закона. 

Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК

Според Йоурова, връзка между механизма и разширяването на Шенген - няма. Препоръката е -  България и Румъния да бъдат по-активни в дипломатическите действия, за да убедят останалите държави - т.е. Нидерландия и Австрия, че са готови да влязат в пространството за свободно движение. 

В доклада се допълва, че нашата страна е започнала да отнема гражданството на чуждестранни инвеститори заради неспазването на закона, както и че е престанала да издава “златни” паспорти срещу инвестиции. Продължава и подготовката на мерки за прилагане на задълженията по въпроса за собствеността на медиите.

 

Коментар на международния редактор Тодор Драганов вижте във видеото.