Политика

Евродепутатът Петър Витанов очаква България да бъде приета в Шенген преди края на годината

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Юрист: Отстраняването на Иван Гешев не е централен сегмент в доклада на ЕК

В доклада на Европейската комисия за върховенството на закона е отбелязан маханизмът за отчетност на главния прокурор, но отстраняването на Иван Гешев от поста не е централен сегмент. Това посочи юристът Христо Христев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. А според евродепутата Петър Витанов докладът дава надежди на България да бъде приета в Шенген преди края на годината.

 

Ето какво още казаха те по темата за европейския доклад:

Христо Христев:

В доклада са отчетени определени положителни развития, свързани с приемането на законодателство, с контрол и отчетност при извършване на престъпления. Но от друга страна, са отправени критики по отношение на борба с корупцията и разследване   на корупционни престъпления.

Един проблем остава обичайно встрани- състоянието на бг медии. Бя е страната с най-лоши показатели- в доклада има ясни препоръки- необх. е мерки ,по отн защита на журналисти, плурализъм и разбира се-да се намери по-ефективна форма за състава на ВСС която гарантира независимостта и ефективното противодействие на корупцията.

 

Петър Витанов:

Докладът е само един от елементите. Те декларираха ,че имат готовност да преразгледат позицията. Очаквам да станем членове на Шенген преди края на годината. Единствено Австрия има съображения. Разчитам на положителен резултат. През последните години всички партии положиха усилия за преодоляване на резервите.

Аз очаквам този механизъм да отпадне. В доклада има доста негативни констатации, които не са изненадващи. За политическа намеса във ВСС - тези водевили с дейността на ВСС и начинът, по който се сваля или избира главен прокурор, станаха достояние на всички. Зависи от работещото днес мнозинство и тези дефицити да бъдат преодолени.

 

Целия разговор вижте във видеото.