Свят

НАТО: Има споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

От Euronews България Euronews България

След извънредни разговори на високо равнище генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви добрата новина за скандинавските държави. Този ход дойде след като Столтенберг проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президента на Финландия Саули Нийнистьо и министър-председателя на Швеция Магдалена Андершон.

 

 

С оглед на постигнатия от нас съвместен напредък Турция се съгласи да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Искам да благодаря на турския президент Ердоган, на финския президент Саули Нийнистьо и на  министър-председателят на Швеция  Андершон за конструктивния дух на днешните разговори.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Наред с многобройните си разтърсващи последици, нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна накара Швеция и Финландия да се откажат от дългогодишния си статут на необвързани страни и да подадат молба за присъединяване към военния съюз като защита срещу все по-агресивната и непредсказуема Русия - която има дълга граница с Финландия.

 

 

Финландия и Швеция, разбира се, са готови да работят с Турция по предстоящите депортации или искания за екстрадиция на лица, заподозрени в тероризъм. Но в същото време този процес на екстрадиция ще се осъществи в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция, имам предвид, че това, разбира се, е в съответствие с върховенството на закона и правните системи в тези държави.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

След седмици на дипломация и часове на разговори във вторник, финландският президент Нийнистьо заяви, че тримата лидери са подписали съвместно споразумение за преодоляване на задънената улица.

 

Сега руският президент Путин засилва НАТО по границите си. Така той получава обратното на това, което всъщност поиска, а именно НАТО да затвори вратите си. Ние демонстрираме, че вратите на НАТО са отворени. Вратата на НАТО е отворена.

Саули Нийнистьо, президент на Финландия

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на НАТО пристигнаха в Мадрид за среща на върха, която ще определи курса на алианса през следващите години.