Политика

Член на ВСС: Гешев не е магистрат още от 15 юни

От Euronews България Euronews България
Ognian Damianov VSS BGNES Членът на Прокурорската колегия на ВСС Огнян Дамянов. Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Иван Гешев не е редови магистрат още от 15 юни, според члена на Прокурорската колегия на ВСС Огнян Дамянов. Пред журналисти Дамянов каза, че на 16 юни Гешев е депозирал искане да бъде възстановен в прокуратурата, а на 19 юни оттегля това свое искане и заявява, че не желае да бъде преназначаван.

Според Дамянов, ако Гешев не бе оттеглял искането си за преназначаване, сега Прокурорската колегия щеше да го възстанови.

Колко до това дали при това положение Гешев ще получи 20 заплати обезщетение за напускане на системата, Дамянов заяви, че отговор може да даде временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Дамянов коментира, че ако Гешев се е считал за магистрат след 15 юни, то трябва да е посещавал Съдебната палата, за да работи като магистрат.

Действията на Гешев Дамянов определи като политическа реклама. Огнян Дамянов посочи, че ако се наложи да се гласува по спор за назначаване на съдия за разследване на главен прокурор, би гласувал това да се случи, а не да се чака произнасяне на КС.

 

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри проект на декларация относно процедурата за избор на нов главен прокурор

Миналата седмица вносители на предложението съобщиха, че депутати от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС са внесли в парламента проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията.

Спазвайки конституционния принцип за разделение на властите и недопускане вмешателство в делата и решенията на съдебната власт, ние, народните представители в 49-ото Народно събрание, изразяваме волята си за реформа в съдебната власт чрез законодателна инициатива и решения, като ясно сме заявили, че изготвяме конституционни промени в част „Съдебна власт”, се казва в текста. Предвид гореизложеното, отправяме своя призив към ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България до окончателното произнасяне на КС, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в конституцията, заявяват вносителите. Заради големия обществен интерес при предстоящия избор на нов главен прокурор, народните представители в 49-тото Народно събрание считат, че провеждането на процедурата по избора му, преди провеждането на законодателните инициативи за конституционна реформа, няма да постигне очакваното общественото доверие за справедлив и прозрачен избор, смятат авторите на декларацията.

Утре Пленумът на ВСС ще заседава, а в дневния ред е точка за предложение за спиране на процедурата за избор на главен прокурор, внесена от правосъдния министър Атанас Славов.

Във връзка с проекта на декларация, внесен в парламента от народни представители, с призив да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магадлинчев отбеляза за БТА, че решението дали да се спре процедурата е на Висшия съдебен съвет.