Политика

„Знам всичко за всеки в тази държава“: Гешев обяви политическия си проект (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Бившият главен прокурор Иван Гешев създава движение "Справедливост за България". За очакваното намерение съобщи самият той в първа изява след отстраняването си. Тя се проведе онлайн във фейсбук, където Гешев на живо отговоряше на въпроси от граждани. Изявата бе под наименование "Голямото начало" и се излъчваше както в социалната мрежа, така и - според анонса - "във всички свободни медии".

Случайно или не, датата на виртуалния брифинг също е символична - 4 юли е националният празник на Съединените щати, които през изминалите месеци Гешев неколкократно посети.

Движението му по собственото описание на Гешев ще бъде "гражданско, родолюбиво и справедливо, основано на националното достойнство, християнската етика и български семейни традиционни ценности". Специално подчерта, че ще бъде консервативно. 

А мотото му - "Бог, отечество, семейство". Логото - меч.

Причината, която Гешев посочи за политическото си начинание, е, че по думите му политическата класа у нас била виновна за провала както на институциите, така и на държавността, семейните ценности и икономическото развитие.

Гешев се обяви за обединена Европа, но Европа на отечествата, а „не задкулисна диктатура на брюкселски чиновници“.

Народното събрание се крепи само защото го превърнаха в убежище за имунитети. Цялото общество чу срамните уговорки от среднощни партийни сборища - едни да се изперат, а други - да се докопат до властта.

По думите на Гешев всички са видели, че решенията за България произтичат и се диктуват от други интереси.

„Това не може да бъде търпяно повече. Управляващата върхушка е виновна за моралния срив в родината ни. Те са отговорни за демографската катастрофа, за навлизането на агресивни неолиберални идеологии. Не се интересуват, че бракът е само между мъж и жена. Нашата средна класа е унищожена, тя се е превърнала в работещи бедни. Унищожиха селското стопанство. Те са виновни за методичното съсипване на българската държавност“, обвини той политическата класа у нас.

На въпрос кой го е спрял да арестува Бойко Борисов в периода от скъсването на оставката до освобождаването му, Гешев отговори, че това е „депутатският имунитет на лицето Бойко Методиев Борисов“.

Бившият главен прокурор призова Борисов да си подаде оставката като депутат.

„Няма нищо страшно, аз си я подадох след 30 години работа като прокурор“, каза Гешев и добави, че Борисов е превърнал във воденичен камък за своята партия.

Като главен прокурор знам всичко за всеки в държавата. Никоя прокуратура не може да се пребори с далавери и съсипване ако те са превърнати в държавна политика, така е последните десетилетия. Затова с гражданите и народа ще се боря да живеем в по-хубава страна.


Авария прекъсна тока на Гешев насред пресконференцията му, той съзря „панически страх на мафията“ 

Първата част от изявлението на Гешев продължи около 23 минути, след което излъчването във фейсбук беше спряно заради прекъсване в електрозахранването. Малко по-късно Гешев отново се включи на живо в социалната мрежа, но този път през телефон, като изявлението му също продължи около 23 минути.

Впоследствие Гешев заяви, че аварията в електропреносната мрежа по време на неговото живо предаване е "странна" и публикува на профила си във фейсбук снимки на увредена шахта на кръстовището на софийските улици “Раковски” и “Сливница”.

"Как така тази шахта бе запалена точно по време на моето живо предаване?", пита Гешев.


Гешев твърди, че токът е дошъл веднага след края на живото му излъчване. И увери, че „този панически страх на мафията“ няма да го спре да продължа напред в „името на истината и справедливостта“.

„Явно политическият боклук изпитва ужас от истината. Както видяхте, продължихме буквално с подръчни средства да излъчваме и да отговарям на Вашите въпроси“, написа бившият главен прокурор и поиска Борисов „да даде обяснение защо се случва всичко това в контролирания от него столичен град“.

Иван Гешев бе освободен като главен прокурор от Висшия съдебен съвет преди три седмици след тежки скандали. Те започнаха с взрив край автомобила му на пътя София-Самоков, продължиха с политическо искане за отстраняването му от страна на кандидат-премиера тогава Мария Габриел и приключиха с официално искане за оставката му от страна на мнозина членове на ВСС, които допреди тези събития активно го подкрепяха.

Гешев е първият предсрочно освободен главен прокурор в най-новата история на България. Както по време на мандата си, така и при приключването му, той често участваше в дейности и правеше изявления, които наблюдатели единодушно квалифицираха като политически.

 

Обзор на днешната изява на Иван Гешев вижте във видеото: