Европа

Зеленски отново предупреди: Русия планира терористичен акт в АЕЦ "Запорожие"

От Euronews България Euronews България

Володимир Зеленски отново предупреди за опасността Русия да извърши терористичен акт в окупираната АЕЦ "Запорожие". В обръщение публикувано късно тази вечер в социалните мрежи, президентът на Украйна  припомни, че руската армия е разположила "обекти, които приличат на експлозиви" в централата.

Ето и цялото обръщение:

"По отношение на ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала.

Сега целият свят трябва да е наясно, че общата сигурност зависи изцяло от глобалното внимание към действията на окупаторите в централата. Русия трябва ясно да разбере, че светът вижда какви сценарии подготвят терористите и светът е готов да реагира.

Радиацията е заплаха за всички по света и атомната електроцентрала трябва да бъде напълно защитена от всякакви радиационни инциденти. Различните държави разполагат със собствени разузнавателни и други възможности, за да знаят какво точно се случва и кой е виновен.

Сега имаме информация от нашето разузнаване, че руските военни са поставили предмети, подобни на експлозиви, на покрива на няколко енергоблока в Запорожската атомна електроцентрала. Може би за да симулират нападение срещу централата. Може би имат предвид някакъв друг сценарий. Но във всеки случай светът вижда - и не може да не види - че единственият източник на опасност за Запорожската атомна електроцентрала е Русия и никой друг.

За съжаление, нямаше навременна и мащабна реакция на терористичната атака срещу Каховската водноелектрическа централа. А това може да вдъхнови Кремъл да извърши ново зло. Задължение на всички в света е да го спрат. Никой не може да стои настрана, защото радиацията не оставя никого настрана."

По-рано днес от командването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) официално предупредиха за подготовката на провокации в близко бъдеще на територията на Запорожката атомна електроцентрала, която е под контрола на руските сили от началото на март 2022 г, както предаде БНР.

"Според оперативна информация, днес върху покривите на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ са поставени предмети, които наподобяват взривни устройства. Тяхното взривяване не би трябвало да повреди самите енергоблокове, но може да създаде впечатление за обстрел от страна на украинските сили", се казва в съобщението.