Общество

В търсене на своето „Американско лято“: Българският отбор по футбол за бездомни заминава за САЩ

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

България ще играе на Световното по футбол. Почти 30 години след емблематичното „Американско лято“, националният ни отбор отново заминава в Щатите. Но заминава не този отбор, който получи 5 гола от Грузия. За Америка ще отпътува „Отборът на надеждата“ - за да се бори за световната купа за бездомни.

Тази година повечето от момчетата са от ромски махали или живеят в незаконни постройки, в полуразрушени постройки.

Виктор Кирков, създател на „Отбор на надеждата“

Гръбнакът на отбора са Румен и Альоша.

А за столицата на щата Калифорния - Сакраменто, където ще се играе първенството, заминава състав от 8 души. Всички те с гордост ще защитават цветовете на националния отбор. И се надяват да надминат успеха на отборите от предишните години, като влязат минимум в топ 10.

Пътят минава през тежки сблъсъци, а особен момент е форматът на мачовете. Теренът е по-малък от игрищата за минифутбол. Вратите са високи около метър, а очертанията са оградени от мантинели.

„Тука играят трима футболисти плюс един вратар. Единствената позиция, която е твърдо заложена е на вратаря“, казва Борислав Фердинандов – треньор на „Отбор на надеждата“.

Турнирът има и правило – във фаза „защита“ отбраняващият се отбор трябва да бъде с човек по-малко, т.е. състезателят в най-предни позиции не може да се върне да помага

Във футболния фолклор е разпространено шеговитото твърдение, че всички играят за нападателя... А нападателят играе сам за себе си. Но в мондиала на надеждата няма ясно изразен нападател.

Самият формат е изключително интензивен, изключително забавен за публиката, тъй като тук в рамките на секунди се случват много ситуации.

Борислав Фердинандов, треньор

А за да се класират в топ 10 тренировките са интензивни и изключително натоварени и при много висока температура. Целта - да се подготвят футболистите за жегите, които ги очакват в Сакраменто. А преди да започнат с тренировката, дори преди да започнат и със загрявката си - футболистите сглобяват специфичното игрище.

„Търсим техническите качества и много е важно на и извън терена как се държат“, казва треньорът Фердинанов.

„Чили, Мексико и Бразилия са фаворитите в турнира. Но те не плашат българския национален отбор. И всички помнят, че през 2019та България победи Бразилия за първи път в историята на футбола. Именно на Световното за бездомни“, посочва Кирков.

„Аз съм максималист, надявам се да влезем в четворката, но сложно е. Доста силни и добри отбори има. Мисля, че в осмицата, ако влезем, ще е много добро постижение“, пожелава си треньорът на отбора.

А момчетата от отбора на надеждата не само ще излязат на терена. Те ще излязат от своята среда.

Преминалите през отбора на надеждата успяват да променят живота си и да се впишат в обществото, разказва основателят на отбора. Те са първата крачка към промяната, която искат да видят в махалите и сред малцинствата.

Бедността и средата са чувствителни теми. Дотолкова, че 14-годишен ученик хвърлил стол по учителката си, защото се присмяла на бедното му семейство. 20 години по-късно ученикът е футболна суперзвезда и легенда на спорта. Казва се Кристиано Роналдо. От улиците на остров Мадейра, който се намира на 1000км от сушата, той стига до най-елитните спортни трофеи, благодарение на футбола.

„За мен това е нещо, което мога да правя и ми се отдава и това за мен е част от живота“, споделя футболистът Румен Александров.

 

Целия репортаж вижте във видеото.