Общество

Бивш вътрешен министър: В МВР няма никаква реформа, нужна е деполитизация

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„В летния сезон не можем да разчитаме на допълнителни полицейски сили по границата, защото те са командировани по различни места в страната. Имаме ограничение и колко чуждестранни гранични полицаи можем да приемем.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Филип Гунев – експерт по гранична сигурност и бивш зам.-министър на вътрешните работи.

„Фронтекст през години продължава да прави предложения към България (за командироване на служители в България – бел. ред.), но поради ниското ниво на владеене на английски в гранична полиция, няма как да бъдат приети повече от 100 човека по българо-турската граница“, коментира Гунев.

Тези полицаи от Нидерландия и Австрия, които ще дойдат да наблюдават границата, няма да видят нищо различно, което Фронтекс вече са видели. Целта на това посещение е да се направи позитивен пиар.

Гунев посочи, че в Австрия много добре знаят, че България се справя „по някакъв приемлив начин“ в опазването на границата.

„Австрия много пъти е казала, че причина за ветото е цялостната охрана на европейската външна граница“, коментира още той.

Неприемането на България в Шенген не е довело до подобрение в областта на върховенството на закона у нас, отбеляза Гунев и предупреди, че антиевропейските сили се възползват от тази ситуация.

Уместно е заплатите в системата на МВР да бъдат увеличени, с оглед на нивото на инфлацията, смята бившият вътрешен министър. Според него обаче системата на МВР се нуждае от реформа.

Една ключова реформа, която следва да се направи, е свързана с деполитизацията и най-вече самата полиция да се разграничи от правителството.

„Не видях никаква реформа в МВР (от предходното редовно правителство – бел. ред.). За съжаление и сега кабинетът няма ясна визия за такава реформа, която трябва да бъде консенсусна“, посочи той и подчерта, че Министерството на вътрешните работи е отделна администрация, а полицията трябва да има своеобразна независимост, за да може да разследва и корумпирани политици.

По думите на Гунев е необходима и оптимизация на структурите.

„Това раздробяване на 160 районни управления, на 28 областни дирекции – това е отражение на това как работи държавата ни, а то е неефективно“, смята бившият вътрешен министър.

МВР е една структура, която в голямата си част продължава да работи на хартия по едни остарели начини отпреди 20-30 години“, посочи той.

Според него реформите са скъпо нещо и изискват много средства, като европейски средства в това направление са много малко.

Между 4 и 8 години ще отнеме една всеобхватна реформа, смята Гунев.

Целия разговор вижте във видеото.