Свят

Палестинец се вряза с колата си в пешеходци в Тел Авив. Хиляди напуснаха Западния бряг (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Около 3000 души са избягали от лагера Дженин на окупирания Западен бряг - в търсене на безопасност след като Израел предприе военната си операция.

Тя започна със стотици войници, удари с дронове, последваха и престрелки. От израелската армия обявиха, че целта им е „терористична инфраструктура“.

През последните месеци Дженин се превърна в убежище за тероризма - ние слагаме край на това.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Израелските сили са арестували 120 заподозрени. Заявиха и, че и че са открили подземна шахта, която е била използвана за съхранение на взривни устройства. Настояват, че цивилните не са сред техните цели. Много палестинци отвръщат, че историята помни други примери.

Междувременно от „Ислямски джихад“ и Хамас заявиха, че част от загиналите при операцията са техни бойци.

Стотици привърженици на Хамас се събраха в северната част на ивицата Газа в знак на солидарност с палестинците в бежанския лагер Дженин.

Продължаването на тази агресия и тази ционистка бруталност означава, че съпротивата е отворени възможности и сценарии, а ционисткият враг ще плати цената за своята глупост, с Божията помощ. Сигурността на Дженин и сигурността на Тел Авив зависят от сигурността на Дженин.

Мошеер Ал-Масри, Хамас

7 души бяха ранени след като кола се вряза в пешеходци на оживена търговска улица. От израелската полиция определиха инцидента като тероризъм. Добавиха, че шофьорът е 20-годишен палестинец. Той е бил застрелян от цивилен след като е излязъл от колата си и се е опитал да нарани с нож хората около себе си. От Хамас обявиха, че “героичната атака” идва в отговор на израелската операция на окупирания Западен бряг.

Международни благотворителни медицински организации призоваха за безпрепятствен достъп до нуждаещите се от медицинска помощ по време на военната операцията.

От "Лекари без граници" съобщават, че всички пътища, водещи към бежанския лагер в Дженин, са блокирани от израелските сили.

Това е най-мащабната военна операция на Израел от 20 години. Напомня на тактиката на израелските военни по време на втората интифада и идва в момент на нарастващ вътрешен натиск за твърд отговор на неотдавнашните нападения срещу израелски заселници.