България

Билети за време и с бонус за прекачване в столичния транспорт

От Euronews България Euronews България
Bilet2 Снимка: БГНЕС

Столичната община ще въведе пътуване с "Билет 30 плюс" и "Билет 60 плюс", които ще дават същите права за пътуване като еднократния билет, както и бонус - 30 и 60 минути време за безплатното прекачване от едно превозно средство на друго. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Билетите за време ще струват съответно 1.60 и 2.20 лв. Пътуването след 30-ата или 60-ата минута си остава неограничено.

Stolichna Карлос Контрера, Зафир Зарков и Георги Георгиев/ Сн: БГНЕС

Георгиев съобщи още, че няма да подкрепи увеличението от 1,60 лв. на 2 лв. на цената на билета, продаван на каса в метрото, защото не вижда аргументи за това. Ще бъдат анализирани всички идеи, но тази за поскъпването е необоснована, допълни още Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Хартиени билети за едно пътуване ще се продават от водачите или на касите на метростанциите, но на цена от 2 лева. "В цяла Европа билетът, купен от водача е най-скъп", обясни Зафир Зарков от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по транспорт. Другият мотив бил така да се стимулират гражданите да купуват е-билети, чиято цена остава 1.60 лева, и карти.

Месечните карти за една линия отпадат с мотива, че ще е по-изгодно вместо тях гражданите да си купят годишна от 365 лева за цялата градска мрежа. По този начин ще се стимулира по-честото ползване и на други превозни средства. Картата за 10 пътувания за 12 лева също отпада, съобщава "Дневник".

Основният акцент в новата тарифна политика е ориентацията към младите и активните хора, които да купуват абонаментни карти. За хората до 26-годишна възраст цената за цялата градска мрежа ще е 25 лева, а не 50 лева, колкото е обичайната цена. За тях годишната ще струва 250 лева, а не 365 лева, посочи Карлос Контрера от ВМРО, председател на комисията по транспорт.

За родител на дете до 2 години, който ползва отпуск за отглеждането му, месечната карта ще е само 10 лева. За учащи и студенти месечната карта ще е намалена с 60% и ще е 20 лева. Пенсионерите ще пътуват с 1 лев по-малко за един месец - картата се намалява от 26 на 25 лева, а за тези над 68 години тя се повишава на 10 лева.

Предвиждат се и 24-часова, 72-часова и седмична карта от понеделник до неделя, с цени съответно 6, 15 и 20 лева. Новост ще е и правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен транспорт, а не само с метрото.

Новата тарифна политика на София вече е обект на обществено обсъждане и предстои да бъде гласувана в края на юли. Новите варианти на абонаментните карти се планира да влязат в сила от 1 септември, докато хартиеният билет от 2 лева и тези за 30 и 60 минути ще се въведат от 1 януари 2023 г.