Политика

Нинова: Умишлена манипулация е, че изнасяме оръжия за Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9498173 Корналия Нинова показва, по думите й, пълния документ от ВМЗ "Сопот". Снимка: БГНЕС

Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове.

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. Тя допълни, че е била призована от президента да "обяви на обществото и на левите истината".

Мълчахме от нежелание да поднасяме на народа скандали, когато той има нужда от подкрепа заради цената на тока. Всяко търпение и стоицизъм има граници.

Преди дни Радев ме призова да обясня на левите хора в България как така „снабдяваме с оръжия Украйна“. Реших да удовлетворя този призив на президента и да кажа за какво става дума. Може да се преглътне, когато лъжата идва от хора, които не знаят за какво става дума. Но не може да се мълчи, когато лъжата се институционализира, както стана от главния секретар на президентството преди два дни.

 

Той публикува 4 реда от някакъв документ, „контрол към МИЕ, крайна дестинация на изделията се променя от Афганистан на Украйна. Във връзка с гореизложеното, моля на заседание на съвета на директорите да бъде разгледано предложението и взето решение за одобрение“.

Някои са абонирани за лъжата, ма тя е и заразна тази болест с лъгането, след като се предава от министър на началник на кабинет“, пише още Димитър Стоянов под поста, допълни Нинова.

Става дума за петно и умишлена манипулация, каза Нинова.

 

Тези четири реда са част от този документ, който ние намерихме в пълен размер. От него става ясно, че това е докладна от изп. директор на ВМЗ-Сопот до съвета на директорите на дружеството. От текста става ясно, че касае сделка, сключена през 2021 г. от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. Желанието на директора на ВМЗ е да се промени датата и доставката, като се прехвърли от 2021 г. за 29.04.2022 г.

Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи тази промяна в сделката. Този съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия по оръжия за тази сделка и за пренасочването към Украйна. Междувременно е сменен министъра, аз съм на този пост, и тези документи идват при мен. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешението. Аз като принципал на държавните дружества сменяме изпълнителния директор и директорите на ВМЗ-Сопот.

В четвъртия документ става ясно, че изп. директор, предприел тази сделка, е назначен от ГЕРБ през 2015 г. и е освободен сега от нас. Съветът на директорите на ВМЗ-Сопот е назначен от служебния министър в служебния кабинет на Радев Даниела Везиева през ноември 2021 г.

Тъжните изводи за държавността: това не е война с президента. Това е битка за истината. За спирането на фалшивите новини. За нормална държава, в която тази истина не се изкривява и не се манипулира, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен. Президентът Радев ме призова да говоря, ето – говоря, въпреки че много време стискам зъби.

Време е да задам и аз някои въпроси: ние като ръководство на МИИ сме спрели сделката, тя не е видяла бял ден, разрешение не е имало, и този борд е уволнен. Питам Радев сега, как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция, от главния му секретар Димитър Стоянов? Защото това е умишлено направено, каза лидерът на БСП.

Г-н Стоянов има пълния документ, знае, че е сделка на служебния кабинет, и въпреки това вади нещо частично и без грам мисъл злепоставя, уличава Радев и кабинета му в търговия с оръжия за Украйна“, добави Нинова.

Преди няколко дни секретарят на президента Димитър Стоянов показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.