Политика

Денков: Със смесени сигнали и политическа неувереност пропуснахме ползи от ЕС и НАТО (Обновена)

От Euronews България Euronews България

"През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност. Именно поради тази причина ние все още не се възползваме пълноценно и като военен, и като политически капацитет от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза".

Това каза премиерът Николай Денков на конференция с българските военни аташета към задграничните ни мисии.

Денков отбеляза, че забавянето в развитието на въоръжените сили не се дължи на икономически трудности, а на "политическа неувереност" как страната да се развива в рамките на двата съюза.

Затова една от задачите пред правителството ще бъде повишаването на военния капацитет, което по думите на Денков не бива да се случва на парче.

И модернизацията на армията, и развитието на личния състав трябва да вървят в комплект. Те трябва да бъдат разглеждани не само в контекста на българския капацитет, но и по отношение на връзките на България с партньорите в ЕС и НАТО, уточни още премиерът.

Целта на конференцията е управляващите да запознаят военните аташета с приоритетите във външната политика на страната, включително по въпросите на държавната политика в областта на сигурността и отбраната, съобщиха от военното министерство. В сбирката участие взеха 28 генерали и офицери от задграничните представителства на България - част от тях вече на служба, а други в процес на подготовка преди заминаване.

"Вие успешно се справяте с добиването и предоставянето на актуална информация на държавното и военното ръководство с оглед на динамичната стратегическа среда и военнополитическата обстановка в региона и света, генерираща рискове и заплахи за сигурността на страната", похвали военното разузнаване министърът на отбраната Тодор Тагарев.