Общество

Специалисти: Аспартамът и захаринът влияят канцерогенно, за подсладител използвайте стевия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„По-възрастните предпочитам аспартама, но по-младите предпочитат стевия. От много години се правят проучвания и се прави връзката между аспартама и много от видовете рак. 40 мг. на килограм тегло беше приемливата дневна доза досега.“

Това казаха в студиото на „Добро утро, Европа“ Мариана Александрова, която е председател на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ и Дарина Димитрова – студент по медицина.

Предстои СЗО да се вземе решение с колко да се намали дозата и дали да се обозначи на етикетите, че е канцероген.

„Проблемът е, че трябва да се извади бързо от много продукти“, посочи Александрова.

Естествени подсладители на първо място са стевията, меда, ксилитол, еритритол.

Дариана Димитрова, студент по медицина

Аспартамът и старите захарини имат нула калории, но вдигат кръвната захар, докато при стевията изчисленията са, че не вдига кръвната захар.

Мариана Александрова, председател на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“

„Аспартамът, захаринът влияят канцерогенно и влияят вредно и на други органи, не само по отношение на рака“, подчерта Александрова.

„Около 25 гр. е дневната доза захар при жените, която е позволена, но не трябва да се прекалява с нея“, коментира Димитрова и предупреди, че при превишаване на дозата последствията може да бъдат много лоши.

„Една торта със захар е 730 калории парчето, а със стевия същото парче е 120 калории, а разлика във вкуса няма“, подчерта Александрова. По нейните думи разлика между бялата и кафявата захар почти няма.

Целия разговор вижте във видеото.