Европа

Над 2400 души, предимно младежи, са арестувани от началото на протестите във Франция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

 Полиция и протестиращи влязоха в сблъсъци във френския град Марсилия, където  пета поредна нощ продължават  безредиците след смъртта на тийнейджъра, застрелян от полицай. Според официални данни в страната са извършени 719 ареста, като общият брой от началото на протестите е 2400. Силното полицейско присъствие в центъра на Париж изглежда е възпрепятствало размириците в града. От министерството на вътрешните работи на Франция заявиха, че около 45 000 полицаи са били разположени в цялата страна. 

Полицаите във Франция са расисти. Те стрелят по нас, а ние плячкосваме за отмъщение.

Хамза - протестиращ

Протестиращите нападнаха дома на кмет на предградие на Париж. Кметът Венсан Жанбрун сподели, че съпругата му и едно от децата им са били ранени при нападението през нощта. Френските медии съобщават, че прокурор е започнал разследване на опит за убийство.

Кризата постави ново предизвикателство пред ръководството на президента Еманюел Макрон и разкри дълбоко вкорененото недоволство в по-бедните квартали от дискриминацията и липсата на възможности. Припомняме, че заради безредиците президентът на Франция Еманюел Макрон отмени държавното си посещение в Германия.