Европа

Стотици арестувани и нови сблъсъци между демонстрантите и полицията във Франция

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Недоволството във Франция продължава, след като полицай застреля момче от алжирски и марокански произход. 17-годишният Наел не спрял автомобила си за проверка в парижкото предградие Нантер, което предизвикало стрелбата.

Въпреки призивите на властите за успокояване на напрежението – за четвърта поредна нощ протестиращи влязоха в сблъсък с полицията, разбиха магазини и запалиха превозни средства в редица големи градове, сред които Лион, Марсилия и Париж. Заради протестите властите мобилизираха 45 000 полицаи и жандармеристи. На места органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се хора.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че на територията на страната са били арестувани близо 500 души. По думите му ситуацията е била по-спокойна в сравнение с ден по-рано. Трамваите и автобусите от обществения транспорт в цяла Франция временно спряха работа. А протести отново имаше и в съседна Белгия – групи младежи се събраха на няколко места в белгийската столица Брюксел. За арести се съобщава и там.

Според анализатори президентът Еманюел Макрон е изправен пред една от най-тежките кризи в управлението си след протестите на "жълтите жилетки", които започнаха преди 5 години.