Свят

Байдън готви нови мерки за опрощаване на студентските дългове на американците

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Джо Байдън готви нови мерки за опрощаване на задължения по студентските заеми на американците, след като Върховният съд на САЩ блокира плановете на администрацията му. Президентът на страната критикува решението на съдиите и го нарече "грешка".

Никога няма да спра да се боря за вас. Ще използваме всеки инструмент, за да получите нужното опрощаване на студентските дългове и да постигнете мечтите си. Добре е за икономиката. Добре е за страната. Ще бъде добре и за вас.

Джо Байдън, президент на САЩ

С решението си Върховният съд попречи на програмата, според която милиони хора можеха до получат до 20 хил. долара, за да покрият дълговете за образованието си. Според Белия дом към ноември миналата година за опрощаване на студентски заеми са кандидатствали 26 млн. американци.

Планът струва на държавата близо 430 млрд. долара и е популярен сред избирателите на Байдън година преди следващия вот за президент. В надпреварата ще участва и опонентът му от последните избори - републиканеца Доналд Тръмп. Решаващи за отмяната на мярката във Върховния съд бяха и гласовете на тримата консервативни съдии, назначени от Тръмп по време на президентския му мандат.