Политика

ДБ при президента: Предсрочните избори не са панацея (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Президентът поздрави „Демократична България“ за усилията, които полагат за съдебната реформа. Радев попита представителите на ДБ коя според тях е успешната формула за изход от настоящата политическа криза по време на консултациите за съставяне на нов кабинет.

 

При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС.

Румен Радев

Важно е да се намери балансът между времето и усилията на партиите за съставянето на нов кабинет. Предстои и работа по бюджета като законодателна основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия политически опит да се намери това решение, допълни президентът.

Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов са представители на партията на срещата при президента.

След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея, посочи председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

 

За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа, където всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по наистина съществените теми независимо от личното отношение. Смятаме, че тези консултации са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор.

Христо Иванов, ДБ

„От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат. Вие, г-н Радев, очертахте кризите, в които се намираме и колко е отговорен този момент. Считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка. Целта на Конституцията винаги е да има излъчено правителство“, каза още Иванов.