Икономика

Световните фондови борси се сринаха

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Wall Street 110805112270 Уолстрийт. Снимка: AP

Фондовите борси на Уолстрийт претърпяха сериозни загуби по време на търговията вчера, заличавайки солидните печалби от предния ден, които последваха редовното заседание на Федералния резерв, предаде БГНЕС.

 

Вчера американските фондови индекси нараснаха с около 3%, след като Фед повиши очакваното основната си лихва с 50 базисни пункта и даде знак, че не възнамерява да прибегне на някое от следващите си заседание към още по-агресивно вдигане на лихвените ставки.

През днешната сесия обаче се засилиха инвеститорските опасения, че затягащата се политика на централната банка на САЩ няма да успее да спре растящата инфлация, като в същото време доходността на 7,10 и 30-годишните американски държавни облигации нарасна над 3%, което подсили страховете за икономическа стагфлация (слаб икономически растеж при силно повишаваща се инфлация). Доходността на 10-годишните книжа нарасна към 3,04% - най-високо ниво от последните месеци на 2018 г.

Негативно влияние оказват и икономическите проблеми в Китай с оглед продължаващата политика на властите в Пекин за "нулев коронавирус" и свързаните с тази политика локдауни в различни големи градове и райони на азиатската държава. Продължаващата руска военна инвазия в Украйна и свързаните с това западни санкции пък поставят на сериозно изпитание и европейската икономика.

 

Индексът на сините чипове DJIA загуби цели 1063 пункта (спад с 3,12%), като малко преди края на търговията падна дори с близо 1300 пункта. Широкият индекс S&P 500 пък се раздели с 3,56% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 4,99%.

Това представлява най-солиден спад и на трите водещи фондови индекса от близо две години насам, като в дадени моменти от търговията в четвъртък и трите индекса се търгуваха около и дори под техните най-ниски нива за 2022 г.