Политика

Илхан Кючюк: Изборите са най-легитимният начин за изход от кризата

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Безспорно най-важният въпрос е дали може да бъде съставено ново правителство в рамките на този парламент. Лично аз не виждам как това ще се случи поради тежките противоречия между политическите сили.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria евродепутатът от „Обнови Европа“ и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

„Не виждам как пак ще седнат на една маса ИТН и ПП. Най-логичният изход от тази тежка политическа криза са нови избори“, каза Кючюк. По думите му, е явно, че суверенът ще дава все повече власт на коалиционни правителства и няма да има възможност за управление на една политическа сила. Изборите се оказват най-легитимният начин за изход от кризата. Това правителство е успяло да се самосъбори за 6 месеца. Рейтингът му бил 4 пъти по-нисък, отколкото преди половин година, каза още евродепутатът.

На въпрос на коя политическа сила мисли, че президентът би връчил третият мандат, Кючюк отговори, че не вижда някаква особена политическа интрига, защото дълбоко се съмнява, че на който и да бъде връчен той, би имало някакво значение.

Погледнато в по-общ план френското предложение е по-добро от португалското и немското. То очертава едни очаквания и претенции, легитимни аргументи, свързани с историята и езика на омразата и дава перспектива. Бих избягал от разговора кой е победител и кой губещ, защото така поне едната страна няма да бъде удовлетворена, коментира Кючук по казуса със Северна Македония. По думите му, френското предложение отключва политически процес. Членството в ЕС е безалтернативно и така трябва да бъде. Няма как без поставянето на ясни параметри в името на добросъседството и следващите поколения да се опитаме да изграждаме едно бъдеще, което трябва да бъде общо. Както миналото ни е било общо, така трябва да изградим и общо бъдеще. В противен случай има само губещи и няма печеливши.