Общество

Експерт: Парадоксално е, че вече има кандидати за местния вот, а правила пак ще се променят

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Парадоксално е, че вече имаме кандидати за местните избори наесен, а се очаква нова промяна на избирателната система. Очаква ни една традиционна несигурност“. Така Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК коментира в ефира на Euronews Bulgaria предстоящия вот за кметове в страната и проблемите около него.

„Изначално осакатихме тези машини и техните функции – да предлагат контролирано гласуване в защитена среда, да запазва нашия вот. Направихме машина, която да ни отбелязва касови бележки. Имахме 100 процента броене, но нямахме решение какво ще правим, ако не излязат бюлетините от машините на 100 процента“, коментира Цицелков електронни устройства и последните промени в Изборния кодекс преди предишните предсрочни парламентарни избори.

„Каквато и технология да се използва, заложен е принцип. Тя не бива да бъде противопоставяна на върху друг вид технология, това не е хартия срещу машина“, допълни той. По думите му има други важни промени – финансирането на партиите трябва да бъде обвързано с обучаването на членовете на секционните избирателни комисии.

Относно видеонаблюдението в секциите, Цицелков смята, че след като държавата е похарчила толкова много пари, то „нека оползотворим камерите по най-добрия начин“.

Вижте цялото интервю във видеото.