Политика

Политолог: Местните избори ще решат дали ПП-ДБ ще останат в управлението

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Проблемът не е в приоритетите, а във вземането на решения. Не е изчистен механизмът, нито тялото, което ще взима решенията в управленското мнозинство. Това също не е гаранция, че правителството ще бъде стабилно, но ще легитимира взимането на решения.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът Теодора Йовчева.

„Партньорите в управлението все така ще си нямат доверие и е повече от логично. През последните две години бяха изградени кампаниите и двете политически сили, на реторика против другата“, посочи политологът Лидия Даскалова.

Според нея едно коалиционно споразумение между управляващите по-скоро ще нагнети избирателите на ПП-ДБ.

Основният въпрос е, че има сериозно разделение между кабинет и представителство. Виждаме, че на ниво правителство няма проблеми, всичко, което идва като информация за проблеми, идва от парламента. Дали ще стабилизират отношенията си, ще видим след местните избори.

„Надявам се да има по-задълбочена комуникация между двете първи сили относно бюджета, ако той отново не бъде приет, ще бъде огромно разочарование за обществото“, коментира Даскалова.

По думите на Йовчева за ПП-ДБ резултатът на местните избори ще е сериозен тест дали това управление ще остане или не.

Трудно би могло да се мисли за забраняване на „Възраждане“, защото трябва Конституционният съд да провери документите на партията, не е само изявлението на един лидер, по което той да се произнесе.

Според Йовчева „Възраждане“ преминава в спектъра на антисистемните партии, атакувайки демокрацията, което ще консолидира другите сили в парламента.

Йовчева цитира и проучване, според което популистките партии са склонни да използват фейсбук в пъти повече, отколкото останалите партии.

Целия разговор вижте във видеото.