Общество

Съветник в МВР: Наводненията не бяха само заради дъждовете – хората също сме причина

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„В последните дни паднаха рекордни количества дъжд – на годишна база, но те не са рекордни за страната. Миналият век е имало подобни, включително до 300 литра на квадратен метър. Не е само това причината.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria комисар Николай Николов - съветник на министъра на вътрешните работи, дългогодишен началник на ГДПожарна безопасност и защита на населението“, относно наводненията в Северозападна България и причините за тях.

„Вярно е, че интензивността на такива дъждове се увеличи. И ние, хората, имаме някаква причина, подобни дъждове да доведат до наводнения“, допълни той.

 

Ето какво още каза съветникът на вътрешния министър:

Няма бедстващи хора, няма загинали, пострадали от тези наводнения. А новината, която трябва да ни държи под напрежение, са прогнозираните опасни явления от висока интензивност на паднал дъжд в близките един-два дни.

Трябва да бъдем внимателни. Това, че е минало, не сме допуснали загинали пострадали, е добра новина, но не бива да се успокояваме. Трябва да бъдем нащрек, както го правят цялото МВР, съвместно с местните власти.

Отделни къщи продължават да се отводняват. А защо чак сега? Защото не е добре, докато не е изтекла водата от местността, да започнеш да отводняваш къщата. Може да направиш по-голяма беля – да провокираш разрушение на основите.

Поради което продължават и днес отводнителните мероприятия на терен. Говорим преди всичко за Северозападна България. 12 населени места имаха обявено бедствено положение – за да може организацията, която създава държавата, да бъде по-гъвкава, по-бърза, по-решителна. Да се помогне на хората.

Миналият век България е започнала сериозни хидромелиоративни акции – направа на диги, затваряне на реките – за да се отвоюва земя за селско-стопански нужди и да се защитят къщи. Обаче, една дига, ако не бъде добре поддържана, а коритото – винаги почистено, не гарантира безопасност при такива наводнения.

 

Цялото интервю вижте във видеото.