Политика

Кабинетът за поведението на "Възраждане": Големите проблеми започват с малки акции

От Euronews България Euronews България

През последния месец виждаме непрекъснато активиране на агресия от страна на партия „Възраждане“, включително и с публични постове от лидера ѝ, както и призиви за използване на насилие, което се прояви по улиците. Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на брифинг в Министерския съвет. Денков определи поведението на представители на формацията като „неприемливо“.

„През последните месеци се активизират все повече призивите за насилие, включително насилие спрямо политическите фигури и лица в Народното събрание“, каза Денков. Според него депутатите от тази формация са използвали „нелегитимна забрана“ спрямо други народни представители да говорят от трибуната на парламента.

„Големите проблеми започват с малки акции от този тип“, смята премиерът. И допълни: „Днес решихме от името Министерския съвет да обърнем внимание, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение“.

Николай Денков отправи апел към институциите, включително президентската, както и към политическите партии да изразят своето отношение по въпроса.

„Също така апелираме към партия „Възраждане“ да се върне към действията, които съответстват на законите на страната, защото част от тези действия очевидно изискват проверка за това дали не става дума за нарушения на нашите закони“, каза още министър-председателят.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов от своя страна настоя да не се провокира насилие и омраза сред българското общество. „Лично съм разпоредил на директорите на ОД на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежение и насилие", обяви Стоянов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов пък напомни, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция и използването му за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с право. „Призовавам българските разследващи органи на база на публично известните факти и информация да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания. Не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. Защото това означава да компрометираме самата идея за конституционна демокрация".

Парламентарната група на „Възраждане“, на основание Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС), предложи на председателя да се проведе изслушване в пленарна зала на министър-председателя на Р България Николай Денков, относно дадения от него брифинг пред медиите на 27 юни 2023 г., съобщиха от пресцентъра на партията.

Като основание народните представители на „Възраждане“ посочват съдържащите се публично отправени твърдения и внушения от негова страна в качеството му на министър-председател и от страна на министри в състава на председателствания от него министерски съвет по отношение на партия „Възраждане“, че е неофашистка партия. Както и заради отправените искания и призиви от негова страна към всички институции и политически партии за предприемане на мерки, насочени срещу политическата дейност и съществуването на партия „Възраждане“.

На основание член 48, ал.3 от ПОДНС, „Възраждане“ предлага изслушването на министър-председателя на Република България Николай Денков да бъде включено като точка първа от програмата за работата на Народното събрание за пленарната седмица 28.06.2023г. – 30.06.2023 г.