Свят

Петдневният хадж привлича над 2,5 млн. поклонници в Мека

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Един от петте стълба на исляма е хаджът в Саудитска Арабия. Веднъж в живота всеки мъж над 12-годишна възраст трябва да извърви свещените стъпки на пророка Мохамед, ако има финансовите средства за това. Хаджът се оказва скъпа привилегия. Някои събират цял живот, за да могат да си го позволят. А накрая дори и да имат парите, биват избирани на принципа „първият печели“ от властите в Рияд, защото броят на желаещите е огромен.

 

Аз съм на върха на щастието. Имам вътрешно усещане и чувство, което не знам как да опиша. От радост и щастие от очите ми ще паднат сълзи. Не ми се спи. Не съм спал в продължение на 15 дни, само по един час на ден, от великолепната гледка и от мисълта за невероятната възможност.

Йехия, бизнесмен

Тазгодишният хадж е рекорден по брой хора. Над 2 и половина поклонници са се отправили към върха Арафат. Жегата от 46 градуса, изглежда няма как да ги спре. Богомолците трябва да изминат над 100 км. Пеша, като на места те тичат. В третия ден от хаджа дори се очаква да направят жертвоприношение с добитък.

 

Когато извърша хадж, всемогъщият Аллах ще ми даде повече награди и с помощта на този хадж ще проповядвам повече за мюсюлманската общност.

Джон Али

За поклонниците хаджът е дълбоко вълнуващо духовно преживяване, което опрощава греховете, приближава ги до Бога и ги обединява. Ритуалите по време на хаджа до голяма степен напомнят за разказите в Корана за Ибрахим, неговия син Исмаил и майката на Исмаил - Хаджар. 

Още при пристигането си в Мека в последните няколко дни поклонниците правят ритуална обиколка около Кааба. След като и последните поклонници изпълнят това, те се отправят пеша или с автобус към Мина, където лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света. Те ще се молят през деня и нощта, преди да се отправят към планината Арафат, където се смята, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед. 

След Арафат поклонниците събират камъчета от мястото, известно като Муздалифа, за да ги използват при ритуално замеряне с камъни на стълбове, символизиращи дявола, когато се върнат обратно в Мина. Последните три дни от хаджа съвпадат с празника Курбан Байрам, когато мюсюлманите по света колят добитък и раздават месото на бедните.