Европа

Нов модел космически костюм бе представен на Парижкото въздушно шоу

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Новият костюм ще бъде специално предназначен за астронавтите на Международната космическа станция. Необходими са още тестове преди екипировката да бъде въведена в употреба. Костюмът ще предоставят кислород на носещия го и ще отстранява въглеродния диоксид. Други възможности сa вентилация, контрол на температурата и комуникационни приспособления. Очакват се и някои други подобрения, които засега остават тайна. 

Този костюм не е базиран на нито един от старите модели. Ще бъде напълно нов. Предвиждаме да е значително по-лек и по-подвижен. Включени са и много подобрения в системата за изчисления и технологиите.

Ник Ебърхарт, директор по бизнес развитие за космически системи

Новият костюм се състои от повече от 18 000 отделни части. Въпреки броя на компонентите, той ще е с 34 кг по-лек от досегашните. Очаква се моделът да започне да се използва през 2026г.

Костюмът ще изключително бъде адаптивен към нулева гравитация. Той ще може да се използва от при различни температури -от -173 градуса Целзий до плюс 60 градуса. Направен е така, че да предпази астронавта във всяка една ситуация. Дори може да се разгледа и като космически кораб за един човек.

Ник Ебърхарт, директор по бизнес развитие за космически системи

От 60-те години насам се наблюдава значителен напредък в космическите костюми. Първите модели са направени на основата на екипировката на пилотите на самолети и са били използвани еднократно. Твърди се, че новите костюми значително ще улеснят осъществяването на мисията на НАСА за изпращане на хора до Марс.