Култура

Проф. Любомир Стойков: Новата ми книга дава отговор как медиите променят живота ни

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Целта на новата ми книга е да направи диагноза в масмедиите, имиджа, политическата комуникация и самото медийно пространство. Целта на книгата беше това обединение около основната идея как медиите променят нашите живот, а и как ние променяме медиите.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ комуникационният експерт проф. Любомир Стойков относно новата си книга – „Публична комуникация и медиаморфози“.

Социалните мрежи имат отслабващ ефект върху демократичните общества и доста засилващ се ефект в обществата с авторитарни режими. Трябва да се преосмислят нещата с инфлуенсърите и необятната мощ на фалшивите новини и манипулациите.

„Дори и при бунта на Пригожин - трудно човек може да каже кое е вярно и кое не е. Наистина ситуацията е абсурдна. В един момент важна група, която е свързана с тази операция, с войната, зарязва рубежите и тръгва към центъра. Тепърва ще умуваме какво ще е случило, защото само може да предполагаме какво са разговаряли Лукашенко и Пригожин“, коментира проф. Стойков.

„Интересна тема е и политическият имидж и политеймънт. Политеймънт е понятие, което представлява миксиране на политиката и развлечението. Аз се опитах да надградя дефиницията като добавих и лайфстайла“, посочи експертът.

По думите му много по-успешни са политиците, които използват шега, хумор, шоу.

Когато един политик се държи като рок звезда, шегува се, прави неща, които са типични за обикновените хора, той скъсява дистанцията. Примерите са безброй. Като започнем от Роналд Рейгън, Зеленски, Трифонов, Грило в Италия, това са хора, които са подготвени от киното, театъра, шоуто и се впускат в политиката.

„От друга страна обаче това са най-големите политици. Примерно Уинстънт Чърчил или харизматични лидери като Фидел Кастро, даже Ангела Меркел, това са лидери с харизма“, допълни проф. Стойков.

Той посочи, че на някои политици им липсва компетентност и чувство за самокритичност, взискателност.
„Обладава ги нарцисизъм“, добави той.

„Реконструирането на имиджа може да стане, ако един политик си признае грешката и започне да върши добри дела, започне да става полезен на обществото или да се оттегли. Това също е начин да се реставрира този имидж. За да не грешите - четете по-често Библията. Не нарушавайте 10-те Божи заповеди“, подчерта експертът.

Целия разговор вижте във видеото.