Европа

Гърция с помощи за домакинствата и бизнеса за ток

От Георги Колев Георги Колев Редактор

С изменение в законодателството, внесено в парламента на Гърция, се премахва клаузата за коригиране на плаващите тарифи за доставка на електроенергия. Това ще се прилага от 1 август и ще важи за 11 месеца.

С приетите изменения електроснабдителните дружества се задължават да публикуват на сайтовете си цените за електроенергията, които ще са валидни от 1 август. Сметките за август няма да включват клаузата за корекция. На потребителите се дава възможност да сменят доставчика си, без да плащат обезщетение или неустойки, и да търсят по-евтини алтернативи.

Освен това ЕРП-тата трябва да посочат в печатните и електронните фактури на видно място до дължимата сума размера на субсидията от Фонда за енергиен преход.

Като част от компенсаторните мерки за по-скъпия ток гръцката държава субсидира 60% от всички сметки на битовите абонати за юни.

От 1 юли ще бъде приложена двойна интервенция както на пазара на едро, така и на дребно на енергия, ще се определи непряк таван на пазара на дребно, за да се поддържат стабилни цените за следващите 6-12 месеца.

В основните жилища за първите 300 kWh се поемат 86% от увеличението на разходите за електроенергия, като средната помощ ще възлиза на 56.6 евро на месец.