България

Председателят на КЕВР прогнозира минимално поскъпване на тока

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 181434

Токът няма да поскъпне с повече от 4 процента от 1 юли. В това увери председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров след заседанието днес. Комисията се срещна с представители на електроразпределителните дружества и топлофикациите. 

 

Средното увеличение на цените на електроенергията за бита от 1 юли ще бъде с около 3.3%. Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Той изтъкна, че регулаторът е намалил исканото от електроразпределителните дружества увеличение с около 100%. Една от причините е премахването на таксата задължение към обществото, която беше в размер на 7 лв.

 

В енергийния микс за бита ще се увеличи от 20 на 30 процента електроенергията, която се произвежда от АЕЦ "Козлодуй", защото е с най-ниска цена в енергийната ни система. "По-голяма част от електроенергията от АЕЦ ще отива за битовия пазар". На трето място се спират премиите към почти всички ВЕИ производители и ще останат само няколко соларни парка. Това дава възможност да се компенсират повишените разходи на електроразпределителните дружества и останалите разходи, които са в резултат на повишените цени.

Станислав Тодоров, председател на КЕВР

Председателят на Комисията коментира и предложението Народното събрание да делегира на регулатора правата да наложи блок тарифи, при които потребителите с по-ниска консумация плащат по-малко.

 

Ще изчислим цената така, че да бъде справедлива и да включва консумацията през зимата и да покрива потреблението на едно средностатистическо домакинство.

Станислав Тодоров, председател на КЕВР

На заседанието КЕВР обсъди и цените на парното. От 1-ви юли увеличението ще бъде средно за страната с около 40 %. По думите на Станислав Тодоров топлофикациите са искали поскъпване до 300%.

 

КЕВР разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100 и 120 процента поради четирикратното повишаване на цената на природния газ. За да няма такъв "шок" на цените за битовите потребители, намери резерви в системата и по-скоро чрез Фонда за енергийна сигурност да компенсира това увеличение и да го сведе до 39 процента.

Станислав Тодоров, председател на КЕВР

Стигна се и до скандал с представителите на топлофикационните дружества. поискаха по-ниска прогнозна цена на електроенергията, с която работят.

 

Краднахте ни квотите, щото правите схеми да давате пари на калпак на старите дружества.

Велин Георгиев, директор на Топлофикация Петрич

Председателят на държавния регулатор увери, че до края на месец юли следващата година цената на тока няма да се променя.

За Евронюз България, Георги Карамфилов