Политика

Правен експерт: Изборът на Сарафов се случи по законен, но не по най-почтения начин

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Висшият съдебен съвет трябваше да избере изпълняващ функциите главен прокурор, защото не е възможно да се остави такава празнота. Друг е въпросът как стана това. Повечето специалисти, с които съм говорила – включително и магистрати – не смятаме, че нещата се случиха по най-почтения начин. Въпреки че се случиха по законен начин.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи.

„Най-малкото, всичко се разви изключително бързо. Като че ли имаше създадено очакване в обществото, при положение, че бившият вече главен прокурор Иван Гешев беше отстранен именно въз основа на това, че той уронва престижа на съдебната власт. Някак си, човекът, който ще встъпи временно „в неговите обувки“, да бъде избран по начин, който да не уронва престижа на съдебната власт“, аргументира се тя.

„Този разговор, който вчера стана в пленума на ВСС, за съжаление беше закъснял. Той може би трябваше да предхожда самият избор на г-н Сарафов на тази позиция“, каза още правният експерт.Цялото интервю, заедно с пряко включване от протеста на Инициатива „Правосъдие за всеки“, вижте във видеото.