България

Владимир Кисьов: Скопие трябва да намери компромис, иначе нямат перспектива

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Защо трябваше да се стига до френско предложение, а не това да бъде изработеното от България предложение? Защо трябваше да се гласуват червени линии и след това да се говори, че ще преговаряме? Така се отива в задънена улица.

Това каза пред Euronews Bulgaria Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за Европейския съюз и зам.-министър на външните работи, отговарящ за евроинтеграцията през 2000-та година.

По думите му, решението на Народното събрание отваря вратата за едни по-нормални разговори и интеграция на Балканите. Нещо срещу което са доста ясно изразени позициите на Русия и други държави, които не искат да има спокойствие и мир в Европа.

Според Кисьов, компромисът в Скопие трябва да бъде намерен, защото иначе се очертава едно безперспективно бъдеще за Македония. Ако не приемат френското предложение, Албания ще започнат преговори преди тях. Геополитиката е в основата на всичко, което се е случило досега и нашата неясна геополитическа позиция, разкрачена и не съвсем ясно дефинирана, води до неуважението на част от страните-членки към България, каза дипломатът.