Euronews Уикенд

Нови ракетни удари по Киев, има жертва и ранени

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

При руски ракетен удар срещу жилищна сграда и детска градина в централната част на Киев в неделя сутринта е загинал един човек, а петима са били ранени, съобщиха украинските власти. Москва засилва въздушните си нападения срещу Украйна за втори пореден ден.


Пожарникари се бориха да потушат огъня в силно пострадалия девететажен жилищен блок в централния район Шевченковски. По колите, паркирани пред сградата, са паднали отломки.


Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че спасителни екипи са извадили от руините живо седемгодишно момиче. Той определи атаките като опит за сплашване.

 

Преди срещата на НАТО те атакуваха, това е символична агресия през тези дни. Символична атака. Искат да ни сплашат.

Виталий Кличко – кмет на Киев

Фотограф на Ройтерс е видял голям кратер от взрив на площадка за игра пред частна детска градина, на 400 метра от ударената жилищна сграда. Прозорците на детската градина били изпочупени.
Руското министерство на отбраната заяви, че използва високоточни оръжия, за да нанася удари срещу украинската армия и тренировъчни центрове в Черниговска, Житомирска и Лвовска област, очевидно визирайки атаките, за които Украйна съобщи в неделя.
Говорител на украинските военновъздушни сили заяви, че между четири и шест ракети с голям обхват са били изстреляни от руски бомбардировачи, които са се намирали в отдалечената на повече от 1000 километра руска Астраханска област, която има излаз на Каспийско море.