Политика

Номинираните за български еврокомисар – кои са Илиана Иванова и Даниел Лорер?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Global_And
Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

На фона на споровете кой да е новият български еврокомисар в парламента - кандидатурите вече са две. Кои са кандидатите и кой ще вземе крайното решение - ще разберем от Християна Димитрова.



Номинациите са на мъж и жена, за да бъде запазен баланса в Европейската комисия. Досега страната ни е предлагала само жени за тази позиция. Още миналия месец говорителят на ЕК Ерик Мамер заяви, че очакват България да предложи отново жена. Причината - да има равнопоставеност между половете.

Коя е Илиана Иванова? Родена е в Стара Загора, завършва международни отношения във Варна. В момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в Европейската сметна палата.  В продължение на 3 години е член на Европейския парламент,  като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Преди това - от 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. Работила е и за американски финансови и банкови институции.

Кой е Даниел Лорер? Роден е в София, израснал в семейство на майка инженер и баща математик и преподавател. Лорер е народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото народно събрание. Той е първият министър на иновациите и растежа в България по времето на кабинета на Кирил Петков от през декември 2021 - август 2022 година.Бил е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев. Както и съветник на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев.В свободното си време кара кайт сърф, ски и практикува езда. Силно ангажиран е в бизнес средите.  Работил е като IT експерт в израелската компания. Занимава се с иновации, инвестиции, нови технологии. Говори английски, френски, руски, иврит, и малко немски.

Каква е процедурата за избор на нов еврокомисар? След като България вече определи своите кандидатури, страната ни трябва да ги обсъди с председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен, която да ги предложи в Европейския парламент. На публично изслушване в съответната комисия евродепутатите проверяват компетентността на кандидатите, а оценката "да" или "не" идва след обсъждане при закрити врата за това готов ли е кандидатът за тази позиция.