Икономика

Лидерите на Г-7 обсъждат войната в Украйна и нови санкции срещу Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

В баварския замък Елмау започна срещата на върха на лидерите от Голямата седморка. Първоначално участниците трябваше да се концентрират върху борбата с измененията на климата, глада и бедността. Но сега, по техните думи, главна тема станаха дългосрочните последствия от руската военна агресия срещу Украйна.


По думите на президента на САЩ Джо Байдън, вече е съгласуван отказ от вноса на руско злато – то е едно от най-доходните пера от бюджета на Русия.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че подкрепата за Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Същото мнение изрази британският премиер Борис Джонсън.


Украинският президент Володимир Зеленски ще се обърне по видеовръзка към лидерите от Г-7.

 

Кремъл използва храната като тихо оръжие на войната и ние трябва категорично да се противопоставим на руската пропаганда за цените на храните и торовете. Опасните "игри на глада" на Русия са изцяло отговорни за световната продоволствена криза. Семейства, деца, които са изложени на риск от глад, се нуждаят незабавно от храна. Времето изтича и ЕС работи по алтернативни маршрути за доставка на украински селскостопански продукти.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Сигурността на събитието се гарантира от 18 000 полицаи. Лидерите бяха транспортирани до замъка Елмау с хеликоптери.


По традиция срещата на върха на Г-7 се провежда на фона на протести срещу глобализацията. Според демонстрантите, войната и санкциите срещу Русия са още една причина да се ускори отказът от изкопаемите горива и да се ускори т.нар. "зелен" преход.


Дискусиите на лидерите ще продължат до вторник, 28 юни.