Ела в...

"Ела в..." Иракли - част 2

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Как се прави тартар от стриди?

За приготвянето на този шедьовър използва пресни български стриди. Съчетава ги с бурноа от зелена ябълка, домашна краставица и пресен лук от градината на ресторанта, прясно изцеден сок от лайм и испански зехтин. Отгоре шеф Норис Каспарян поставя кожа от магданоз и чесън. Към тартара добавя домашна майонеза с копър и накрая завършва с пудра от копър, пяна от гастрик и билки.

Следва тартар от телешко бон филе "блек Ангъс" отлежало 32 дни. За приготвянето използва аншоа от кантабрия, домашно маринована грилована краставица, шалот, френска дижонска горчица, японски соев сос, току-що набран магданоз от парниците на ресторанта, пушен пипер, зехтин, свеж лимонов сок и кора от лайм. Към него се добавя конфитиран жълтък от домашни кокошки и български хайвер от есетра. А за финал - сладолед от трюфел и пармезан грана падано.

Шеф Норис приготвя и домашно маринована норвежка сьомга. Към нея прибавя сувидиран дайкон с кокосово мляко и кора от лимон. Нежен крем от дайкон и бонито домашна туршия от дайкон с оризов оцет и билки, майонеза от копър с пресни жълтъци и вода от градински краставици и фенел.

Не знам за вас, но само докато чета това описание не спирам да преглъщам...

Шеф Каспарян представя любимото му ястие, направено от пресен лобстер. Първо лобстерът се сварява, а след това се шокира в ледена вода, за да се спре процесът на готвене. Преди сервиране се затопля в домашно билково масло на ниска температура, като задължително се внимава да не се пресготви нежното му месо. Продукт като този, сам по себе си е достатъчен, но към него се добавя парфе от скариди и лимонова трева и домашен чипс от скариди. Пяна от биск бавно готвен 24 часа на ниска температура и специално чътни от зряло манго.

Време е за най-хубавата част от всяко похапване, а именно десертът... Какъв е той - вижте във видеото!