Общество

Левон Хампарцумян: Волгин не трябва да бъде съден, а презрян от обществото

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Волгин не е журналист, а пропагандист, който пропагандира в определена посока и очевидно хората, които са избивали други българи, някои без съд и присъда, други с измислена присъда от „Народния съд“, са му симпатични и ги поддържа.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime банкерът Левон Хампарцумян във връзка с заведения иск срещу журналиста от БНР Петър Волгин заради публикацията му във фейбсук от първи февруари (Денят за почит към жертвите на комунистическия режим).

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“, написа тогава радиоводещият от профила си в социалната мрежа.

„Г-н Волгин иска да се представи в ролята на преследвана жертва. Той би трябва да бъде презрян от нормалните хора“, смята Хампарцумян.

Според него завеждането на дела срещу защитниците на т.нар. „Народен съд“ е добра идея.

Много вероятно, ако имахме служби като хората, щяха да намерят как се финансира „Възраждане“ и да пресекат тези канали. Като им се секнат паричните потоци, ентусиазмът им ще понамалее.

„Притеснява ме толерантността на хората, които трябва да се грижат за спазване на закона, спрямо такива прояви. Има една граница, която не бива да се прескача“, посочи банкерът.

По неговите думи преди Петър Волгин е „деснеел“, но с течение на времето „явно е опознал Държавна сигурност и му е станала симпатична“.

Според Хампарцумян трябва да се противодейства на пропагандата чрез образованието, като бъде записано в учебниците, че комунистите са избили десетки хиляди души, защитени от съветските танкове.

Целия разговор вижте във видеото.